Teksti Terhi Hautamäki // Kuva Shutterstock
Asianajajaliitto on aloittanut Green Office -työn. Green Office on WWF:n ympäristöjärjestelmä, joka ohjaa pienentämään energian ja materiaalin kulutusta työpaikoilla.
Asianajajaliiton viestintäjohtaja Sari Krappe, miksi liitto lähti mukaan?
Tämän vuoden teemamme on vastuullisuus, mutta se ei ole vain tämän vuoden teema, vaan pysyvä toimintatapa. Meillä on ollut omia ohjeita ympäristöystävällisyyteen, mutta halusimme myös tavan raportoida ja kehittää toimintaa. Tein Green Office -työtä aiemmassa työpaikassani, ja minulla on siitä hyvät kokemukset.
Mikä on lähtötilanne?
Toimimme oikeuden alalla, joten kulutamme paljon paperia. Asianajajaliitossa aloittaessani yllätyin tulosteiden ja postitettavien papereiden määrästä. Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että sähköinen asiointi on tulossa työtavaksemme. Olemme lajitelleet jätteitä, mutta emme ole laskeneet jätteen määrää. Korona-ajan etätyö on jo pienentänyt hiilijalanjälkeämme, kun työmatkustaminen on jäänyt pois. Tähän kiinnitämme huomiota jatkossakin.
Mitä käytännössä tapahtuu?
Selvitämme tarkkaan nykytilan: sähkönkulutuksen, paperinkulutuksen, sen kuinka usein jäteauto käy ja niin edelleen. Edellisessä työpaikassa käytännössä dyykkasin roskiksia, kun seurasin, kuinka paljon mitäkin jätettä tulee ja kuinka monta riisiä paperia kulutettiin.
Asetamme tavoitteita, esimerkiksi kuinka monta prosenttia vähennämme sähkön tai paperin kulutusta vuodessa. Mietimme toimenpiteet ja ohjeet työpaikalle. Usein kyse on pienistä asioista: jos esimerkiksi tulostin ei ole omalla työpöydällä, tulostamisen tarvetta pohtii tarkemmin.
Kuinka pitkään tämä työ jatkuu?
Toivottavasti ikuisesti. Kun ekologisuuden kelkkaan lähtee, olisi viherpesua tehdä sitä joitakin vuosia ja sitten päättää, että nyt riitti. Moni asianajotoimisto on jo Green Office -työssä mukana. Ne ovat näyttäneet esimerkkiä muille, ja niin mekin haluamme tehdä.
Arkisto