Teksti ja kuva Tero Ikäheimonen
Asianajajaliitto järjesti elokuussa monimuotoisten perheiden juridiikkaan keskittyvän koulutuksen, joka herätti jäsenistössä runsaasti mielenkiintoa. Etänä ja paikan päällä koulutukseen osallistui useita kymmeniä asianajajia.
Kouluttajina toimivat psykoterapian maisteri Kaisa Niittynen sekä asianajajat Marja Välilä ja Hanna Rahikka, joiden aloitteesta koulutus sain alkunsakin.
– Ydinperheen käsite on muuttunut, ja on tärkeää, että asianajajilla on ajantasaista ymmärrystä muuttuvassa maailmassa. Halusimme, että asianajajat saavat koulutusta monimuotoisten perheiden erityspiirteistä, Asianajajaliiton palvelujohtaja Liisa Aro kertoo.
Sateenkaariperheet ry:n vertaistoiminnan koordinaattori Kaisa Niittynen opasti asianajajia sateenkaariperheiden kohtaamiseen työssä. Sateenkaariperheellä tarkoitetaan lapsiperhettä, jossa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Käytännössä erilaisten perheiden kirjo on hyvin laaja.
Vähemmistöön kuuluvilla ihmisillä saattaa olla taustalla suuria syrjintäkokemuksia tai sellaisia kokemuksia, ettei heidän äänensä tule kuulluksi, muistutti Kaisa Niittynen. Se voi vaikuttaa myös kohtaamiseen asianajajan kanssa.
– Luottamuksellisen suhteen rakentaminen tällaiseen asiakkaaseen voi kestää keskimääräistä pidempään. Asianajaja voi helpottaa suhteen rakentumista sillä, että hän antaa asiakkaan itse kertoa, ketä perheeseen kuuluu, eikä oleta mitään.
Asianajaja Maj Johansson kiitteli koulutuksen jälkeen erityisesti sateenkaariperheitä koskevien käsitteiden avaamista. Perhe- ja perintöasiat ovat hyvin tunneherkkiä ja usein riitaisia, jolloin asianajajankin tulee olla tuntosarvet herkkinä, Johansson sanoi.
– Vielä sateenkaariperheitä ei ole tullut työssäni kovin paljon vastaan, mutta tänään saatu tieto auttaa varmasti jatkossa.
Arkisto